Vademecum Stethoscopen

Vermeld worden stethoscopen die verkrijgbaar zijn bij de servicewinkel van de medische faculteit. Ze voldoen aan de eisen voor langdurig, professioneel gebruik. Het zijn bekende merken met goede garantie en service.

In de medische zorg wordt voor algemene doeleinden de stethoscoop met enkelkanaalslang, model ‘classic’, gebruikt. Voor de medische student die ook voor de toekomstige praktijk wat hogere eisen stelt is de dubbelkanaalslang,‘cardiology’, te overwegen. De ‘cardiology’ heeft ook één slang, maar die heeft inwendig twee kanalen. Onder laboratorium-omstandigheden gemeten geeft de ‘cardiology’ met twee, ononderbroken geluidskanalen betere acoustische resultaten dan de ‘classic’.

Het borststuk is van roestvrijstaal (Littmann en Spirit). Handig: Met het bijgeleverde kleine luisterstuk van de ‘cardiology’ bespaar je de aparte aanschaf van een kinderstethoscoop.

Oordopjes voor de oorbeugel zijn er in maten en soorten. Ze variëren van zacht pvc opschroefbaar (Spirit) of zacht pvc opdrukbaar (Littmann en Spirit) tot hard (Littmann en Spirit). Bij de stethoscoop zitten altijd twee maten, een goede afsluiting van de gehoorgang is belangrijk.

De slang is er in een paar kleuren, makkelijk voor identificatie. Diefstal voorkom je niet met een loszittend naamplaatje. Tip: Laat de oorbeugel graveren of zorg dat je de enige in het ziekenhuis bent met een gouden stethoscoop (Littmann en Spirit).

Wanneer je denkt 'later' wel een 'echte' stethoscoop te zullen aanschaffen, dan is de keuze tussen de vergelijkbare Littmann Classic of Spirit Classic die aan alle eisen tijdens de opleiding voldoen. Een investering van een paar tientjes meer in een dubbelkanaal Triple of Dual cardiology geeft een duurzame stethoscoop.

Het is mogelijk de stethoscopen op allerlei aspecten te omschrijven, dat is praktisch niet zinvol. Ze hebben bijvoorbeeld allemaal een anti-koude ring en de exacte diameter van het membraan en de kelk is van academisch belang. Zowel Spirit als Littmann hebben een membraanzijde met twee frequentiegebieden, laag en hoog. Het laagfrequentie- gebied wordt normaliter met de open kelkzijde beluisterd. Het vermelde acoustische prestatiecijfer is een ervaringsgegeven

  prestatie   lengte   kleine zijde extra ¤) garantie
Littmann Dual/Cardiology
9
66 cm
Ja
5 jr
Spirit Triple Cardiology 
9
66 cm
Ja
10 jr
Littmann Classic
7
69 cm
Nee
3 jr
Spirit Classic
7
75 cm
Nee
5 jr
¤) : Met extra een verwisselbaar klein luisterstuk voor kleine of dunne patiënten e.a.

Namaak en Huismerk stethoscopen
Zowel de Spirit™ als de Littmann® stethoscopen worden in Azië nagemaakt. Niet alleen als echte "merk -neppers", maar ook zonder merkaanduiding in een blanco doos of met een "fantasiemerk" / "huismerk". Over de kwaliteit, de garantie en de service van deze namaak en huismerk stethoscopen hoef je je geen illusies te maken.

Opmerkelijk is dat een huismerk-stethoscoop, zoals "Praxiline" of "Schweitzer", zelfs duurder is dan de originele merkstethoscoop! De originele Spirit™ en Littmann® stethoscoop is het voordeligst te koop bij de servicewinkel van de medische faculteit.

De prijzen worden door de faculteitswinkels vastgesteld. Globaal kost een Littmann stethoscoop het dubbele van de vergelijkbare Spirit stethoscoop.

Je servicewinkel levert niet noodzakelijkerwijs alle hier genoemde typen. Vervanging van de zacht pvc oordopjes of het membraan kost bij Littmann € 8,- resp. € 13,- , bij Spirit is dit € 6,- en resp. € 10,-. Verkijgbaar via www.academia-medical.nl.
Dit vademecum voldoet aan de Wet BW van 28 maart 2002 inzake publicaties van verschillende, vergelijkbare producten.

 

*De merknamen Spirit™ en Littmann® zijn geregistreerde merken van de onderscheiden eigenaars.

Littmann: 3M Nederland B.V., 071-5450386, 3M Belgium N.V., 02-7225369
Spirit: Stichting Uniac Services, +31(0)35-6242355 / +31(0)30-8080161